ODE AAN EEN KLEINE WIELERGOD
Maurice Geldhof

HOME | PALMARES | PLOEGEN | DE TOUR VAN 1927 | FOTO'S | LINKS

BIBLIOGRAFIE

Maurice Geldhof was een Belgisch wielrenner, geboren op gewijde wielergrond. Zijn bijnaam was Pupe Visch.

MG_sigaret

 

Naam : Maurice Geldhof

Bijnaam :   Pupe Visch

Geboortedatum: 22 november 1905

Geboorteplaats  : Slypskapelle

Nationaliteit : BELG

Sterfdatum: 26 april 1970

Sterfplaats: Wevelgem, België


Als er ergens op de aardbol een plaatsje is waar wielertalent als onkruid uit de grond geschoten is, dan was dat ongetwijfeld in de Moorsleedse wijk Slypskapelle. Net als die andere flandriens: Cyriel Van Hauwaert, Jules Messelis en Maurice Desimpelaere werd Maurice Geldhof geboren in Slyps.

Als derde in een rij van zes (Remi, Julia, Maurice zelf, Henri, Victor en André) zag hij er op 22 november 1905 het levenslicht. Zijn ouders, Jules Geldhof en Leonie Clarysse, woonden er in de Waterstraat.

"Pupe Visch", de bijnaam waarmee Maurice door het leven ging, erfde hij voor een deel via zijn grootmoeder langs vaderskant wier familienaam Vervisch was. Zo kwam het dan in Slypskapelle en wijde omstreken Louise Vervisch en haar nageslacht met de naam "Visch" door het leven trokken. "Pupe" omdat Maurice voor, na en soms tijdens de wedstrijd af en toe een sigaret of een Pupe opstak. "Kijk, daar is Puuppe Vis!" riepen de sportliefhebbers. De rook vloog alover zijn schouders in het gelaat van zijn volger.

De foto met een lustig paffende Maurice Geldhof, zij aan zij met Julien Vervaecke, hing tot eind 2006 boven de ingangsdeur van het intussen opgedoekte Tour de Francemuseum in het Henegouwse Oeudeghien. Deze foto stond trouwens ook in het Amerikaanse magazine Times als één van de mooiste wielrenfoto's.

Maurice Geldhof, treinlooper bij de genade Gods, trekpaard van de ploeg J.B. Louvet en waakhond voor de kopmannen van dat merk. Maurice was breed geschouderd en zwaar van sterkte. Voor hem was het nimmer te lang of te lastig en hij gold wel eens als een grote belofte. Hij won als beginneling meer dan 50 koersen in amper een jaar tijd van 1923 tot halfweg 1924. Daarna werkte Maurice als junior en won er zelfs meer dan vijftig. Eens moest hij naar Kessel-Loo om Arthur Dewit te helpen winnen maar hij triomfeerde zelf met.... 20 minuten voorsprong.

Maurice werd daarna beroepsrenner van 1927 tot 1929. De Ronde van Frankrijk zou hem in staat stellen zijn talenten te ontplooien vermits het hier ploeg tegen ploeg ging, om in de minste tijd. In Pontalier-Belfort liet hij heel het piket in brand. Zodanig sleurde hij er aan dat zijn eigen ploegmakkers niet konden bijhouden. Met twee minuten voorsprong zegevierde hij op de Alleluia-mannen Pierre en Antonin Magne. Veertien dagen later zegevierde hij met brio in Marseille-Lyon, over 350km. Een 70km voor de aankomst gaf Maurice de volle lading, loste zijn makkers om met 4 minuten voorsprong te winnen. Vervolgens behaalde Geldhof een andere schitterende overwinning in Toulouse-Bordeaux waarin hij opnieuw 2 minuten vooruit toekwam.

1928 ging verloren wegens ziekte. Toch reed hij de Tour de France als helper voor zijn ploeg, kon zich niet rangschikken en gaf op de Straatsburg.

Hij was er weer bovenop in 1929, leverde prachtwerk in den Omloop van Parijs en beweerde dat hij deze koers gewonnen had. Hij kreeg evenwel opdracht van zijn baas Maisonnas, E. Joly te trekken. Op den Coeur-Volant vloog Maurice naar boven. Alleman was los, doch moest hij op zijn kopman wachten. Van 1 km ver trok Maurice in razend tempo de sprint aan, met Joly in 't wiel. Het ging zodanig rap dat de laatsten van de groep een ronde gedubbeld waren. De uitslag gaf : 1. Emiel Joly, 2e Julien Moineau en 3e Maurice zelf. Verbitterd was Maurice omdat hij de beloofde centen van de winnaar niet mocht ontvangen. Daarna reed hij in de Ronde Van Frankrijk een onopvallende koers en gaf op te Nizza. Hij plaatste zich daarna 2e in den Kermisprijs te Wervik en 3e te Ronse.

Toen in 1929 constructeur Louvet failliet ging en de renners niet verder werden betaald, besloot Maurice op nauwelijks vierentwintigjarige leeftijd zijn fiets definitief aan de haak te hangen. Het was in de onstabiele periode helemaal niet evident om als broodrenner aan de kost te komen. Intussen was Maurice sinds 6 januari 1928 gehuwd met de eveneens uit Slyps afkomstige Leonie Samyn. Volgens een getuigenis van Georges Viaene vond men voor en na Maurice zijn dagelijkse trainingsritten zijn fiets steevast terug aan café Strobome, het ouderlijk huis van Leonie.

Als plichtsbewuste huisvader vond Maurice het zijn taak dat er op tijd en stond spijs en drank op tafel kwam. Op 31 oktober 1935 verhuisde het gezin Geldhof met zijn ganse hebben en houden van het landelijke Slypskapelle naar de Reutelstraat in Wevelgem (het huidige nummer 70.)

Na achtereenvolgens seizoenarbeider in een cicorei-ast in Noord-Frankrijk en arbeider bij de bouwfirma Decoene in Heule te zijn geweest, eindigde Maurice zoals veel van zijn leeftijdsgenoten zijn actieve loopbaan in een textielfabriek in Roubaix. Een job die hij koppelde aan een uitgebreide krantenronde voor de krant Het Nieuwsblad in Wevelgem.

De wielersport bleef Maurice steeds nauw aan het hart liggen. Als bestuurlid van V.C. Het Vliegend Wiel was hij onder andere jarenlang verantwoordelijk voor het opzetten van de eretribune. Alhoewel hij zijn bekers en trofeeën gebruikte om er zijn sproeistoffen in klaar te maken, bleef die dinsdag 12 juli 1927 voor Maurice zijn hele leven een dag om nooit meer te vergeten.

Net als hun vader voelden zijn zonen Remi, Willy en Walter zich aangetrokken door het stalen ros. Twee van zijn zoons debuteerden op een beloftevollen manier bij de nieuwelingen maar een professionele wielerloopbaan, laat staan een Tourdeelname, was voor geen van hen weggelegd.

Totaal onverwacht overleed Maurice op 26 april 1970 in zijn huis in de Moorselstraat nr 20 aan het gevolgen van een hartstilstand.

Met Bernard Langedock (gehuwd met Mia Geldhof, de jongste dochter van Maurice), in de functie van secretaris van K.V.C. Het Vliegend Wiel en hun kinderen Lode en Griet als bestuurleden van dezelfde Wielerclub blijven de nazaten van Maurice Geldhof tot op de dag van vandaag dicht betrokken bij het wielergebeuren, met voorop de organisatie van Gent-Wevelgem.

Bron: Wibilinga - JG20 - nr.2 - De waanzinnige Tour van 'Puuppe Visch.' (Rudy Neve)

Ce qui reste de l'equipe J-B Louvet ; De gauche à droite : Verhaegen, Decorte, Geldhof, Hemesoet, Hercor Martin et Van Slembrouck.

 

 

- NAAR BOVEN -